השפעת השעון הביולוגי על הפוריות – מה חשוב לדעת?
איך השעון הביולוגי משפיע על הפוריות? סקירה ברורה על הקשר בין גיל לאיכות הביציות והזרע, סיכויי היריון, והאפשרויות הרפואיות הקיימות לתכנון עתידי.


בשנים האחרונות יותר ויותר נשים וגברים בוחרים לדחות את גיל ההורות לטובת לימודים, קריירה, חיפוש זוגיות או בגרות אישית. אך לצד השינויים החברתיים, הגוף שלנו נשאר עם אותו שעון ביולוגי – טבעי, מדויק, ולעיתים לא סלחני.
הביטוי "השעון הביולוגי מתקתק" אינו רק ביטוי עממי – הוא מתאר מציאות פיזיולוגית מוכחת. השפעת הזמן על הפוריות, במיוחד אצל נשים, היא משמעותית, ויש לה השלכות ברורות על הסיכוי להרות, על איכות הביציות, וגם על הצלחת טיפולי פוריות בעתיד.
פוריות האישה והזמן: לא רק כמות, גם איכות
נשים נולדות עם מספר קבוע של ביציות, שמתחיל לרדת מרגע הלידה. עם ההגעה לגיל ההתבגרות, נותרות בשחלות כחצי מיליון ביציות – ובכל מחזור חודשי נאבדות מאות מהן, גם אם רק אחת מבשילה. לאחר גיל 30 נצפית ירידה הדרגתית בכמות ואיכות הביציות, ולאחר גיל 35 – הקצב מואץ. בגיל 40 ומעלה, הסיכוי להיריון טבעי יורד באופן חד, ולעיתים נדרש סיוע רפואי או תרומת ביצית.
לא מדובר רק על הסיכוי להיכנס להיריון, אלא גם על סיכויי ההיריון להצליח. ככל שהביציות מבוגרות יותר, כך עולה הסיכון להפרעות כרומוזומליות, הפלות מוקדמות או סיבוכים במהלך ההיריון.
פוריות הגבר עם הגיל – פחות דרמטי, אבל קיים
בניגוד לנשים, גברים ממשיכים לייצר תאי זרע כל החיים. אך גם אצלם קיימת ירידה באיכות הזרע עם השנים – כולל ירידה בתנועתיות, בריכוז ובמורפולוגיה (צורת הזרע). בנוסף, עלייה בגיל הגבר יכולה להשפיע על איכות הגנטיקה של הזרע, ולשאת קשר עם סיכונים מסוימים לעובר.
אם בעבר התמקד הדיון בפוריות בעיקר בנשים, כיום ברור שגם גיל הגבר הוא גורם שראוי להתייחס אליו במסגרת תכנון משפחתי.
שעון ביולוגי וטיפולי פוריות
הגיל הוא אחד הגורמים הקריטיים בקביעת הצלחת טיפולי פוריות, במיוחד בהפריה חוץ-גופית (IVF). נשים צעירות מגיבות טוב יותר לגירוי שחלתי, מייצרות יותר ביציות והסיכוי שלהן להיריון גבוה יותר. לעומת זאת, בגילאים מתקדמים – גם עם טיפולים – אחוזי ההצלחה יורדים.
לכן, אחת האפשרויות שעולם הרפואה מציע כיום היא שימור פוריות – הקפאת ביציות בגיל צעיר יחסית, לשימוש עתידי. תהליך זה מאפשר לנשים לשמר את האפשרות להרות גם אם אינן מוכנות לכך בשלב זה של חייהן, מבלי להיות תלויות באיכות הביציות שנותרת בגיל מבוגר יותר.
אז מה עושים?
קודם כל – מבינים את המצב. תכנון משפחתי מודע כולל לא רק שאיפות אישיות או זוגיות, אלא גם הקשבה לגוף ולהזדמנויות שהוא מעניק לנו. נשים מעל גיל 30 שרוצות לדחות את ההיריון – כדאי שיתייעצו עם מומחה לפוריות ויבחנו את מצב הרזרבה השחלתית שלהן.
גם גברים צריכים להבין שהזמן הוא לא חסר משמעות עבורם – ובמקרים מסוימים, ייעוץ מקצועי עשוי לחסוך אי ודאות בעתיד.
השעון הביולוגי הוא לא איום, אלא פשוט עובדה ביולוגית. עם ידע נכון, ליווי רפואי מקצועי, וטכנולוגיה רפואית מתקדמת – ניתן לתכנן את הדרך להורות בצורה שמכבדת גם את הזמן, גם את הרצון וגם את הבריאות.
המידע באתר נועד לצרכי מידע בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי או תחליף לפנייה לרופא. לתשובות מותאמות אישית או טיפול רפואי מומלץ לפנות לרופא מקצועי.
הוקם ע"י צימטים תקשורת - שיווק והקמת אתרים לרופאים ומרפאות מקצועיות